Sosyal Medya

Coğrafyamız

EsedÂ’in yeni meÅŸruiyet hamlesi

Suriye ve Irak’ta ‘IŞİD ile mücadelenin’ öne çıkmasıyla rahat nefes alan Esed rejimi, gelecek hafta Moskova’ya çıkarma yaparak yeni bir ‘Suriye’de geçiş planını' uluslararası kamuoyuna pazarlamaya hazırlanıyor.



Suriye DışiÅŸleri Bakanı Velid Muallim ve beraberindeki kalabalık heyet, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile görüÅŸerek, ‘muhalefetle’ yeniden masaya oturarak yeni bir ‘barış görüÅŸmesi’ sürecini baÅŸlatmaya hazırlanıyor.

Suriye’de yayın yapan rejim yanlısı El Vatan gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni  Vaddah Abidrabbu, Moskova’da yapılacak bu görüÅŸmeyle ilgili detayları paylaÅŸtı.

Abidrabbu’ya göre Putin, Rusya’da ‘Suriyeliler arasında’ baÅŸlayacak yeni barış görüÅŸmelerini hayata geçirmek istiyor.

Buna göre Moskova’da yapılacak görüÅŸmelerde, ‘bağımsız muhalif figürlerin yer alacağı’ bir geçiÅŸ hükümetinin kurulması,  2016 baÅŸlarında seçime gidilmesi ve hatta yeni bir anayasa hazırlanması bile masaya yatırılacak planın bir parçası olacak.

Hangi muhalefet?

Gazeteye göre, eÄŸer hayata geçirilebilirse, görüÅŸmelerde rejimin karşısına Suriye Muhalif Koalisyonu’nun rejimle konuÅŸmaya sıcak bakan eski üyeleri ve Esed rejiminin ülke içinde faaliyetlerine izin verdiÄŸi muhalif gruplar oturacak.

 

 
Ahmed Muaz Hatib kısa bir süre önce Moskova'ya giderek temaslarda bulundu. [FotoÄŸraf: AA]

GörüÅŸmelerde ‘muhalifleri’ temsilen yer alacağı tahmin edilen isimlerden en fazla öne çıkanı ise, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nun (SMDK) ilk BaÅŸkanı Ahmed Muaz Hatib.

 

Muaz Hatib, kısa bir süre önce Suriye meselesiyle ilgili temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya gitmiÅŸti ve Esed rejimi ile görüÅŸmeye karşı olmadığını belirtmiÅŸti.

El Vatan gazetesi de Muaz Hatib’in önümüzdeki hafta yapılacak görüÅŸmelerde yer alabileceÄŸini yazdı.

Muaz Hatib, yeni bir muhalif yapı oluÅŸturulacağına dair iddiaları reddediyor, ancak Rusya’da rejimin karşısına yeni bir oluÅŸumun oturtulmasının planlandığı açık.

Çünkü mevcut muhalif koalisyonun, özellikle Ocak ve Åžubat ayında Cenevre’de yapılan ve sonuçsuz kalan barış görüÅŸmelerinden sonra rejimle yeniden masaya oturma ihtimali görünmüyor.

Batı ülkelerinde, Suriye’deki birçok muhalif gruba ‘cihatçı’ gözüyle bakıldığı mevcut durumda, Suriye rejimi hem ‘yeni ve yapıcı bir muhalefet’ algısı yaratmaya hem de bu muhalefetle masaya oturarak çözüm yanlısı bir tavır sergilediÄŸi mesajını vermeye çalışıyor.

Bazı muhalif grupların yer alacağı geçiÅŸ hükümeti fikri ise, Esed’in ‘makyajlanarak varlığını sürdürmesi’ planı açısından önem taşıyor.

Yeni meÅŸruiyet hamlesi mi?

ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun Suriye ve Irak’ta Irak Åžam Ä°slam Devleti’ni  (IŞİD) hedef alan operasyonları baÅŸlatması, bölgede bir süredir dikkatlerin Esed rejiminin ihlallerinden baÅŸka yönlere kaymasına neden oldu.

Esed rejimi de bu durumdan faydalanarak, özellikle Suriye’nin kuzeyindeki Halep kentinde muhaliflere yönelik askeri operasyonlar ve varil bombalı saldırıları artırdı.

ABD’nin ısrarla “Hedefte Esed yok IŞİD var” açıklamalarını yapmasıyla, son haftalarda Halep’i neredeyse tamamen kuÅŸatarak sahadaki gücünü artıran Esed’in, Moskova’daki görüÅŸmelerle yeni bir ‘meÅŸruiyeti saÄŸlama’ hamlesi yaptığı göze çarpıyor.

Sahada ve uluslararası arenada rüzgarın kendi lehine estiÄŸini düÅŸünen rejim, yeni bir barış inisiyatifini uluslararası kamuoyuna pazarlamaya çalışıyor.

ABD-Ä°ran yakınlaÅŸması Esed için fırsat

ABD yönetimi OrtadoÄŸu’daki stratejik hedefinin Irak olduÄŸunu saklamıyor ve son dönemde bu konuda Ä°ran ile IŞİD’e karşı iÅŸbirliÄŸi yapabileceÄŸine dair sinyaller de bir hayli fazla.

Obama’nın Hamaney’e bir mektup yazarak IŞİD ile mücadelede ortak hareket çaÄŸrısı yapması bunun en önemli göstergelerinden biri.

Suriye rejiminin en büyük destekçisi olan Ä°ran’ın sahadaki etkisinin bu ÅŸekilde ön plana çıkması Esed rejimi için de önemli bir fırsat.

Esed’in bir diÄŸer önemli müttefiki olan Rusya da, sahadaki bu durumu daha fazla rejimin lehine çevirmek amacıyla inisiyitaf almaya çalışıyor.

Ukrayna krizinde Batı’yı karşısına alan ve yaptırımlarla karşı karşıya olan Moskova’nın, Suriye meselesini Batı’ya ve özellikle ABD’ye karşı önemli bir kart olarak elinde tuttuÄŸu da biliniyor.

IŞİD meselesi gündemde olmayı sürdürdükçe, Esed rejiminin Ä°ran ve Rusya’yı da arkasına alarak koltuÄŸunu saÄŸlamlaÅŸtırmak için benzer yeni adımlara yönelmesi olası.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.